Natuurvoedingsconsulent

Voor wie

 • Alle gemotiveerde (beginnende) thuiskokers die een goed gestructureerde opleiding willen volgen louter als bron van informatie voor de eigen natuurlijke kookkunst.
 • Alle mensen die een voedingsadvies hebben gekregen van een voedingsadviseur en nu snel aan de slag willen.
 • Natuurvoedingswinkeliers die het belang inzien van het verstrekken van degelijke informatie aan hun klanten op theoretisch en op praktisch vlak.
 • Traditionele koks die de nieuwe trend “Health Cuisine” willen ontdekken.
 • Kandidaat kooklesgevers voor groepen, scholen, verenigingen.
 • Diëtisten, therapeuten, artsen en gezondheidswerkers uit de reguliere gezondheidszorg die bijna dagelijks tegen voeding aanlopen en op zoek zijn naar een nieuwe oriëntatie.
 • Kandidaten voor een mobiele kookploeg die via een kookcentrale kunnen worden ingezet bij feesten, bevallingen, zieken en andere gelegenheden.
 • Mensen uit de fitness en wellness sector waar voeding, naast fysieke fitheid en een juiste levenshouding, een levensbelangrijke plaats inneemt.
 • Gewoon de geïnteresseerde kookfanaat op zoek naar inspiratie.

  Inhoud van de 3-jarige opleiding

  Gezondheid, vrede en geluk zijn al eeuwen de diepste verlangens van de mens. Wanneer we echter onze omgeving nauwkeurig bekijken zien we precies het tegenovergestelde. In deze welvarende maatschappij is de meerderheid van de mensen vol angst en onrust, tevergeefs zoekend naar geluk, gezondheid en vervulling. Dit kan gezien worden als een gevolg van de mislukking om ons als soort aan de steeds veranderende natuurlijke omgeving aan te passen. Evenwicht en balans staan daarom hoog in het verlanglijstje van iedereen die streeft naar een gezonde levensstijl. Onder de invloeden die we uit onze omgeving opnemen zijn voedsel en drank de eerste die we het meest volledig kunnen beheersen. Met een gezond voedingspatroon kunnen we op de meest directe wijze ons bloed veranderen, de miljarden lichaams- en hersencellen stuk voor stuk verbeteren en onze fysieke gezondheid, emotionele stabiliteit, mentale helderheid en spirituele wijsheid elke dag verder ontwikkelen.
  Deze overtuigde keuze kan echter pas beginnen als aan drie voorwaarden is voldaan:
  1. Begrijpen wat de mens is, wat het leven is, onze oorsprong en onze toekomst m.a.w. het inzicht in de ordening van het oneindige universum.
  2. Dit begrip op fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel, sociaal-maatschappelijk en spiritueel vlak kunnen toepassen.
  3. De culinaire natuurgastronomie is hiervan het begin en kan gezien worden als een moderne alchemie: de heilige kunst van de transformatie.

  Culinaire natuurgastronomie moet weer haar rechtmatige plaats krijgen in elke keuken omdat zij de basis vormt van een bewuste keuze voor een natuurlijke en duurzame levenswijze. Health Cuisine is spelen met de beste biologische ingrediënten om te komen tot hoogwaardige keukenkunsten waar evenwicht, balans en gezondheid centraal staan. Ons dagdagelijks voedsel is dan weer een eenvoudig en preventief medicijn en vormt de grondslag van een stabiele gezondheid. Het eerste gedeelte van alle lessen bestaat altijd uit theorie gevolgd door een praktische toepassing met kookdemonstratie of samen koken. In het lessenverloop zit een systematische opbouw waar alle bereidingswijzen en kooktechnieken aan bod komen. In de theorie wordt veel aandacht besteed aan de filosofische achtergronden met als hoofddoel het verwerven van inzichten in een allesomvattende levensvisie waar onze voedingswijze slechts een klein maar belangrijk onderdeel van is. In die zin worden er steeds verbanden gelegd met de principes van de holistische geneeswijzen, de wetten van de natuur, de natuurlijke levenswijze, de biologische land- en tuinbouw, ecologie, ziekte en gezondheid. Deze opleiding is speciaal gecreëerd voor mensen uit de echte wellness- en gezondheidssector die regelmatig ‘life style’ programma’s samenstellen waar voeding uiteraard een bijzondere plaats inneemt. Het kunnen geven van voedingsadvies of kookworkshops is het hoofddoel met daarnaast een degelijke ervaringsgerichte scholing voor de bewuste thuiskoker(ster).
  Programma
   

  1e jaar natuurvoedingsconsulent – ‘De lekkere en gezonde natuurvoedingskeuken’:

  Creatief koken – De 10 basisvoorwaarden van gezonde voeding – Evenwicht en balans – Juiste verhoudingen – Overschakelen – Evenwichtig menu (ontbijt) – Evenwichtig menu (avondmaaltijden) – Evenwichtig menu (lunchboxen) – Productkennis – Snijtechnieken – Granen – Deegwaren – Peulvruchten – Vleesvervangers – Vis- en schaaldieren – Mineralen, sporenelementen en zeegroenten – Brood – Broodsmeersels – Natuuurlijk gebak – Niveaus van koken – Zoetmiddelen en desserten – Olies en vetten – Paté en aspic – Ovengerechten – Frituren – Pekelen en verzuren – Sauzen – Ziekte en gezondheid – Voeding voor zwangere vrouwen – Baby en kindervoeding.

  2e jaar natuurvoedingsconsulent: ‘Natuurgastronomie – kooklessen geven – voedingsadvies’:

  Het yin-yang denken – Koken volgens de 5 elementen kennismaking – Koken voor de vrouw – Koken voor de man – Chakra koken – De symboliek van kleur in je eten – De geschiedenis van de verschillende voedingsstrekkingen – Wetenschappelijke voedingsleer – Vitamines – Voorgerechten – Feestmaaltijden om mee uit te pakken – Garneer- en serveerkunst – Koude buffetten – Proef de wereld (Fusion cuisine) – De studenten- en vrijgezellenkeuken – Creatief koken met restjes – Koken voor kinderfeestjes – Veggiedag op school, wijk of bedrijf – Inspireren via kooklessen: Opbouw van een kookles – Pedagogische richtlijnen voor kooklessen – Hoe vragen beantwoorden – Studentenles – Het belang van voeding in een gezondheidsprogramma – Het opstellen van een voedingsadvies – Het praktisch invullen van documenten – Voedings-advies maken – Omzetten voedingsadvies tot een evenwichtig dag- en weekmenu – Verdere begeleiding en follow up.

  3e jaar natuurvoedingsconsulent: ‘Medicinaal koken’

  De biologische evolutie van de mens – Energetische differentiatie – Gezondheidsevaluatie en voedingsaanpassing – Ziekte en gezondheid – Fysieke onevenwichten – Psychische verstoringen en onevenwichten – Spirituele verstoringen – Conditie en constitutie – Maturiteit – Voorbereiding op medicinaal koken thuis – Spijsverteringsstelsel – Ademhalingsstelsel – Vrouwenproblemen – Mannenproblemen – Urogenitaal stelsel – Zenuwstelsel – De huid – Circulatiestelsel – Endocrien stelsel – Beenderstelsel – Koken voor kinderen – Immuniteitssysteem en allergieën – De vijf transformaties – Degeneratieve ziekten – Integraal intakegesprek – Gelaatsdiagnose – Een medicinaal voedingsprogramma – Medicinale drankjes, pleisters, natuurlijke huisapotheek – Andere hulpmiddelen.

  Natuurvoedingsconsulent

  Wat: Natuurvoedingsconsulent – 1e jaar, 2018-2019

  Wanneer: 15 zaterdagen van 9u30 tot 17u00: 15/9 – 29/9 – 13/10 – 10/11 – 24/11 – 15/12 – 22/12 – 26/1 – 16/2 – 23/2 – 30/3 – 27/4 – 18/5 – 25/5 – 22/6.

  Begeleiding: Els Graindor en Egidius Musiek

  Waar: Ignoramus academie, Hazelarenlaan 32, 3500 Hasselt

  Via Sophia staat voor...

  • Zicht krijgen op de betekenis van gebeurtenissen in je leven
  • Pijnlijke processen helen en transformeren
  • Opnieuw leren leven vanuit je essentie
  • Je ware levensbestemming vinden
  • De vreugde voor het leven (her)ontdekken
  • Je verbinden met je innerlijke wijsheid
  • Leven vanuit verbondenheid
  • Meewerken aan een betere wereld door te beginnen bij jezelf
  "Voor mij was de zuiverings- en gezondheidsweek heel speciaal. Ik zou het iedereen aanraden. Jullie integere, bekwame aanpak, de veelheid aan informatie op allerlei vlakken, jullie warme hart, de goede begeleiding en het lekkere gezonde eten waren voor mij een echte openbaring. Ik zal in de toekomst zeker nog deelnemen. Ik heb veel bijgeleerd. Ook het groepsgebeuren was heel speciaal. Het was fijn om met gelijkgestemden zovele mooie ervaringen te delen. Bedankt!"   Sarah Roosemont

  "Steeds weer verwonderd hoe anderen verschillende aspecten van jezelf naar voren brengen. In combinatie met de zachte, mooie begeleiding van Egidius en Els, het lekkere maar sobere eten en de intense sfeer, zorgt de opbouw van begin tot einde voor een fysieke en mentale zuivering tijdens deze zuiveringsweek. Ik voel me weer opgeladen en gemotiveerd om die nieuwe laag in mezelf te ontdekken..."   Kenny Hermans

  "De gezondheidsweek heeft me dichter bij mezelf gebracht, mijn hart terug open gezet om dat wat het universum van me verwacht nog bewuster te kunnen opnemen. Hartelijk dank voor de liefdevolle begeleiding."    Nele Beenaerts

  - Nieuwsbrief -

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief i.s.m. de Ignoramus Academie