Begin je dag met misobouillon en voel je als herboren
Miso is een product uit de Japanse keuken. Het is een bruine pasta die het resultaat is van een lange fermentatie in cederhouten vaten van sojabonen en meestal gerst of rijst.
Er bestaan verschillende soorten miso qua afhankelijk van de rijpingstijd en de ingrediëntkeuze. In Japan heeft elke streek zijn eigen miso. Hoe langer de miso rijpt, hoe intenser de smaak. De meest bekende miso’s zijn gerstmiso (mugi miso) en rijstmiso (genmai miso) die tussen de 12 en 18 maanden gerijpt hebben. Er bestaat ook een jonge miso (shiromiso of witte miso). De fermentatie daarvan duurt slechts 1 à 3 maanden en de smaak is zacht en eerder zoet.
Gezondheidsvoordelen
Misosoep is zeer rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen en eet je bij voorkeur ’s ochtends als onderdeel van een gezond ontbijt.
In het Westen kan dit heel raar klinken maar in Japan kende men al lang de gezondheidsvoordelen van dit product:
- Miso maakt je bloedconditie alkalisch of basisch (dus schept een ongunstig milieu voor ziektekiemen). Het zorgt m.a.w. voor een goede bloedkwaliteit, werkt ontzurend en voert toxines van de nacht af.
- Het voedsel dat na het vasten tijdens de nacht het eerst in onze darmen komt, bepaalt de darmwerking voor de rest van de dag. Miso is een fermentatieproduct en belet het rottingsproces maar schept een klimaat van melkzuurgisting of fermentatie. Al het voedsel dat daarop volgt, volgt deze verteringsprocessen. Daarom is het geweten dat miso de vertering ondersteunt.
- Miso bevat dezelfde bacteriën die bij een goede conditie in onze darmflora aanwezig zijn.
- Misosoep is dynamiserend, activerend en werkt veryangend.
- Aangezien miso zowel granen als bonen bevat, zijn de eiwitten goed opneembaar voor het organisme.
- Het speeksel wordt alkalisch gemaakt.
- Het is een krachtig antioxidant en heeft een ontgiftende effect.
- Het is verwarmend en geeft energie.
Misobouillon maken
Snij prei, wortel, ui (en eventueel nog wat andere groenten naar keuze) fijn. Kook de groenten in water samen met wat fijngesnipperde wakame. In de winter kunnen de groenten eerst even gestoofd worden in een weinig olie. Wanneer de groenten gaar zijn is je basisbouillon klaar en kan je deze enkele dagen in de koelkast bewaren. Je voegt geen kruiden of zout toe. Wanneer je er een maaltijdsoep van wil maken kan je eventueel blokjes tofu/vis toevoegen of japanse ramen (noedels).
Iedere ochtend warm je de hoeveelheid van een kommetje soep op. Je mengt een deel van de bouillon met een beetje misopasta om deze goed te kunnen oplossen en voegt dit op het einde terug toe. Laat daarna de soep niet meer koken. Je gebruikt maximum 1 koffielepel misopasta per dag.
Enkele aandachtspunten
Kies altijd voor niet gepasteuriseerde miso. Deze fermenteert nog verder en kan je het best in de koelkast bewaren. Bekende merken zijn o.a. Terrasana, Danival en Clearspring.
Laat miso nooit meekoken! Want dan maak je de gezonde bacteriën dood.
Miso kopen
Je vindt biologische miso in de betere natuurvoedingswinkels.