Via Sophia

Een weg van Wijsheid en Waarheid

Via Sophia betekent ‘een weg van Wijsheid’.

Niet een Wijsheid of Waarheid die door de mens gecreëerd is, maar een Waarheid die voortkomt uit de Intelligentie van het Leven zelf.

Wij geloven dat de wereld een betere plek kan worden wanneer jij kan thuiskomen in die Oorsprongsplek in jezelf van waaruit je je gaat her-inneren wie je bent en wat je hier te doen hebt op aarde.

Dat betekent dat je in de eerste plaats je natuurlijke verbinding met het Leven moet herstellen en zicht moet krijgen op welke manier jouw leven perfect georganiseerd is volgens universele en natuurlijke wetmatigheden.

Want wanneer je zicht krijgt op hoe het leven georganiseerd is en waar het je naartoe wil brengen in een wonderlijk proces van evolutie, dan kan je opnieuw verantwoordelijkheid opnemen voor het creëren van je eigen geluk én voor het creëren van een betere wereld.

Dit is de beweging die we met Via Sophia in gang willen zetten!

Om je daarbij te helpen bieden we je een ruim aanbod van opleidingen, cursussen, workshops en lezingen. Daarnaast bieden we je via individuele begeleiding de mogelijkheid om zicht te krijgen op jouw unieke levensmissie.

Via Sophia heeft een samenwerking met Egidius Musiek. Daarnaast proberen we ook mee te werken aan het creëren van een nieuwe gezondheidszorg in samenwerking met dr. Naidu Gopalsamy door het initiatief Spagyriek België en Nederland.

Deze website is een initiatief van en werd ontwikkeld door:

Els Graindor

Founder Via Sophia

Via Sophia is ontstaan vanuit een passie voor het leven en een diepe persoonlijke zoektocht naar Waarheid.

Elke dag werd ik wakker met de vraag ‘wat kan ik doen’, ‘wat kan ik bijdragen in een wereld vol chaos’?

Als kind keek ik om mij heen en begreep niets van de wereld. Ik voelde dat wat mensen zeiden en deden niet overeen kwam met wat er in hen leefde. Ik observeerde hoe mensen leefden in alle levensaspecten: voeding, beweging, hun emoties en manier van denken, hoe ze met ziekte/gezondheid omgingen, opvoeding, sterven, maar vooral ook man/vrouw relaties en hoe er met seksualiteit werd omgegaan. IK STELDE DE TOTALITEIT VAN HET LEVEN IN VRAAG. Wat ik zag klopte niet met wat ik diep vanbinnen voelde als ‘juist’. Er leefde een voortdurende ‘WAAROM’ – VRAAG diep in mij, EEN HONGER NAAR WAARHEID OVER WAT HET LEVEN DAN WEL WAS.

Ik groeide op in de gigantische bibliotheek van mijn vader en raakte zo al heel jong gefascineerd door complementaire geneeswijzen (homeopathie, TCM, acupunctuur, plantengeneeskunde, …). Maar door te kijken naar de manier waarop hij deze alternatieve therapieën gebruikte, zag ik toen ik ouder werd dat dit helemaal niet zo verschillend was van de manier waarop een klassiek geschoolde arts werkt. Want hij deed met zijn natuurlijke middelen eigenlijk net hetzelfde: symptoombestrijding. Bovendien zag ik dat er nog een ander probleem was, nl. dat elke toepassing maar een pleister op de wonde was. Dat de remedie dus maar tijdelijk werkte of dat het probleem/symptoom verschoof naar een andere plek in het lichaam. Maar ook hoe cliënten op die manier afhankelijk werden van een therapeut.

Dit klopte voor mij niet. Er moest toch ergens een reden zijn waarom mensen ziek worden en waarom een specifiek symptoom bij hen past? En als dit zo was, dan was hij eigenlijk alleen maar symptomen aan het weg werken die voor mensen misschien belangrijke informatie in zich droegen? Ik raakte in de ban van de ‘waarom-vraag’.

Een andere lijn die door mijn verleden liep, was een diepe zoektocht naar vrouw-zijn en vrouwelijke energie. Ik heb altijd het lijden en de pijn van vrouwen in mijn voorouderlijke lijn tot in het diepst van mijn botten gevoeld. En hoe ze stuk voor stuk een leven leefden dat niet dat van hun was. En hetzelfde voelde ik ook in mij gebeuren.

Mijn hele leven is dus eigenlijk 1 grote zoektocht geweest naar Waarheid. Maar mijn zoeken naar antwoorden in de traditionele (universitaire) psychologie bracht me alleen maar wetenschappelijke kennis die niet juist voelde en al zeker niet met het leven verbonden was. En in spiritualiteit kwam ik zoveel zweverige informatie en zogenaamde coaches tegen dat ik het ook hier al heel snel voor bekeken hield.

In 2006 kwam er een doorbraak toen ik terecht kwam in een les Evolutiepsychologie van Egidius Musiek waar ik hoorde over de wijsheid uit de oosterse en westerse wijsheidstradities. Voor het eerst voelde ik me ergens thuiskomen. Hij leerde me dat deze informatie nog steeds bruikbaar is voor de moderne mens. En dat wanneer we de grote wetmatigheden van het leven weer leren kennen, we dan ook zicht kunnen krijgen op alle grote thema’s, levensvragen en uitdagingen op ons individuele levenspad.

Ik nam in het begin niks als vanzelfsprekend aan, maar ging alles wat ik hoorde zelf dieper onderzoeken door veel te lezen. Want ik was op zoek naar een universele Waarheid, niet die van een leraar. Maar al snel kwam ik erachter dat al deze wijsheidstradities allemaal hetzelfde vertelden en vanuit dezelfde Bron vertrokken, en dat ze slechts hun unieke nadrukken en beleving hiervan hadden.

Ook hadden zijn woorden iets in mij getriggerd: “Probeer het lang genoeg uit in je eigen leven en als het werkt, dan is het Waarheid!”

Dit was het begin van een wonderlijke reis in mezelf en een in vraag stellen -en vervolgens herzien- van elk onderdeel van mijn leven (levensinhoud, natuurlijke voeding, beweging, relaties, opvoeding, leven en sterven, …). Ik leerde niet enkel de wetmatigheden van het leven doorgronden via kennis (yang) maar ik leerde ook weer contact te maken met mijn diepe innerlijke wereld via een intense innerlijke scholingsweg (yin).

Ik leerde verschillende therapeutische methodieken en toepassingen. Maar ook de plantengeneeskunde in al zijn lagen (fyto, aroma, bachbloesems, gemmotherapie en de alchemie van spagyriek). Ik ontdekte hoe je natuurgeneeswijzen zo kan gebruiken dat je niet ‘tegen’ een symptoom gaat werken, maar wel ‘voor’ (of ter ondersteuning van) de evolutiestap van een cliënt. Want ondertussen kon ik vanuit mijn jarenlange opleiding en stage bij Egidius zien dat symptomen altijd ontstaan daar waar de levensenergie verstoord is en waar de mens zijn Oorspronkelijke route is kwijt geraakt.

Zo is mijn levensproject heel organisch gegroeid. Ik begon mijn praktijk toen mensen mij zelf om advies kwamen vragen en ik werd gevraagd door Egidius om les te komen geven binnen zijn academie.

In 2016 ontmoette ik Dirk Oellibrandt en zijn levenswerk ‘Lifeprojects’. Zijn teachings leerden me om ook mijn lichaam en het intelligentieveld van de aarde mee te nemen in mijn zoektocht naar Waarheid. Ik leerde direct aansluiting te vinden bij een Bron van Wijsheid diep in mezelf. Het heeft mijn vermogen om direct te ervaren en in de wereld te belichamen nog verder verdiept en mijn bewustzijn kreeg wortels. Ik leerde om in die Oorsprongsplek te ‘ZIJN’ en van daaruit te her-inneren.

Met veel passie en toewijding en vanuit authenticiteit probeer ik mensen een stukje mee te nemen op hun eigen levenspad. Ik verloor nooit mijn verbinding met de academie van Egidius Musiek die ik sinds 2009 mee vorm geef in een intense samenwerking. Ook ben ik nog steeds teacher in bepaalde onderdelen van de ‘Lifeprojects’ methode.

Ik ben opgeleid in:

  • Egidius Musiek

Evolutiepsychologie (3-jarige opleiding), evolutiepsychologie in de praktijk, universele visie, de geschiedenis van de psychologie, de innerlijke scholingsweg, het innerlijk kompas, de vrouwelijke ontwikkelingsweg, gezondheidsbegeleider (4-jarige opleiding), relatieconsulent, opvoedingsconsulent, spirituele stervensbegeleiding, natuurvoedingsconsulent (3-jarige opleiding), handoplegging van de Essenen.

  • Lifeprojects – Dirk Oellibrandt en Katrien Laurens

Het kosmisch cranium, alchemie van bodywork (modules aarde, hout, vuur, water en metaal), 5 elementen yoga, alchemie van leven, innerlijke alchemie, Life Force Ritual, Lifeforce Ritual Teacher Training, de 8 kernprincipes.

  • Andere

Cranio sacraal (Marijke Baken – basismodule, vervolg en biodynamische), 1-jarige opleiding cranio sacraal (Luc Van Eupen), integrale fyto-aromatherapie niveau I en II (Adam Fevaerts), aromatherapie (Veerle Waterschoot), bachbloesem remedies (De Walnoot), 2-jarige opleiding gemmotherapie (Nancy Popieul), Spagyriek (Naidu Gopalsamy).