Beweging als een manier om bewustzijn te creëren

Ergens weten we dat beweging noodzakelijk is willen we op termijn fit en gezond blijven. Maar hoe kan je op een andere manier naar beweging leren kijken dan je elke week in de fitnesszaal kapot te trainen enkel gericht op prestatie en buitenkant? Misschien kan een goede vorm van beweging veel meer voor ons betekenen en is het zelfs een wezenlijk onderdeel van een bewustwordingsproces?

Het is een feit dat de moderne mens nog weinig contact heeft met zijn lichaam. Want behalve dan dat het er aan de buitenkant goed moet uitzien en steeds alles moet kunnen doen wat wij ervan verwachten, voelen we ons er niet in het minst mee verbonden. Onze energie zit vaak veel te hoog (in ons hoofd) waardoor we vastzitten in ons denken en we geen of weinig contact hebben met de rest van ons lijf.

Om fit en gezond te blijven grijpen we als het op bewegen aankomt naar vormen van beweging die sterk prestatiegericht en/of naar buitengericht (training van het lichaam, het ideale gewicht, conditie opbouwen, … ) zijn zoals fitness, hardlopen, wedstrijdsporten, … . Of we gebruiken een sport als compensatie (bv. je stress van de dag eruit rennen). Trainen zonder in verbinding te staan met je lichaam is echter heel yang en sterk buitenkant gericht.

Yinnere vormen van beweging zoals tai chi, chi kung, yoga, … zorgen ervoor dat we aanwezig komen in ons lichaam. We voelen ons lichaam en maken er op die manier contact mee. We leren aanwezig blijven in wat we ervaren en voelen wat een beweging met ons doet. We leren luisteren naar de ruimte die ons lichaam ons geeft. We nemen niet die ruimte, we luisteren en ontvangen dat wat kan. Yinnere vormen van beweging helpen ons vertragen, verstillen, naar binnen keren en ons contact met de essentie van het leven te herstellen. We worden ons bewust dat we gemaakt zijn van de hemel-energie en de aarde-energie en leren voelen hoe deze krachten door ons heen stromen. Hierdoor voelen we ons weer diep verbonden met onszelf, met de natuur en de grote totaliteit.

Door steeds dieper te leren luisteren kan je voelen waar de energie stroomt en waar er een blokkade of leegte aanwezig is. Je wordt je bewust van je emoties en je denken maar ook van je overlevingsmechanismen en de invloed daarvan op je levensenergie. Yinnere vormen van beweging reguleren ons zenuwstelsel, geven ons stevigheid in een wereld vol stress en een toevloed aan informatie. In verschillende culturen en tradities over de hele wereld worden deze vormen van beweging gebruikt en gecultiveerd. Het heeft een meditatief aspect in het je volledig verbinden met het grote geheel en het voelen hoe jij daar deel van bent. Dat is het moment waarop je echt bent: JIJ BENT. Vrij van constructies of overlevingsmechanismes. Leren bewegen vanuit je verbinding met je bron maakt je bovendien meer bewust van wie je bent en leert je hoe je vanuit dit bewustzijn in het leven kan staan.

Omdat we nu eenmaal allemaal onderweg zijn en niet altijd meteen antwoorden vinden op de uitdagingen waar het leven ons voor stelt kan deze vorm van beweging ook een tool worden om steeds terug te keren naar je ware essentie wanneer je de weg even kwijt bent. Op die manier vormt beweging zelfs een wezenlijk onderdeel van ons bewustwordingsproces.

Wil je graag zelf eens ervaren wat dit met je kan doen, neem dan zeker eens een kijkje in ons opleidingsaanbod.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –