De herfst equinox

Op 23 september om 3u03 stond de zon loodrecht boven de evenaar. Dit wordt de herfstequinox genoemd. Een equinox is het moment waarop dag en nacht even lang zijn. Langzaam verschuift het evenwicht en maakt de zomer plaats voor de herfst waarin de nachten langer worden en de dagen korter. Het licht ruimt weer plaats voor het donker.

Dit is de tijd van het jaar om je, net zoals alles in de natuur, langzaam terug te trekken naar binnen en je voor te bereiden op het donkere deel van de cyclus.

Veel mensen hebben het moeilijk met deze periode, voelen zich depressief en blijven intens verlangen naar het licht van de zomer. Dit komt omdat we het donkere deel van de cyclus, de naar binnen gekeerde vrouwelijke fase niet goed meer kennen in onze sterk naar buiten gerichte samenleving.

Je kan dit doorbreken door bewust stil te staan bij de cyclische bewegingen in de natuur en de belangrijke overgangspunten voor jezelf te vieren. Hierdoor herinneren we ons onze eigen cyclische natuur en kunnen we onze natuurlijke verbinding met het leven en ons-Zelf herstellen. Want wat er buiten ons gebeurt in de natuur gebeurt net zo goed binnenin onszelf.

Het herfstfeest dat doorheen de eeuwen gevierd werd tijdens de herfstequinox is een feest waarbij de laatste oogst werd binnengehaald en gevierd. Dit feest, dat ook wel ‘Mabon’ werd genoemd is dus een feest van dankbaarheid. Er breekt een nieuwe periode aan waarin je mag uitrusten en genieten van de oogst van het afgelopen jaar.

Het is hét moment om te reflecteren op je persoonlijke oogst van het afgelopen jaar. Maak voor jezelf de balans op. Waar ben je in gegroeid, welke successen in jezelf heb je geoogst en welke dingen zijn nog aandachtspunten?

Het donker verwelkomen in jezelf tijdens de herfst equinox – RITUEEL

Kies een plek uit waar je even ongestoord alleen kan zijn en zet alles wat je kan storen uit of leg het weg.

Breng 1 hand op je hart, de andere op je navel. En breng je aandacht, je focus, je intentie diep naar binnen.
Voel hierbij de diepe verbondenheid met de aarde onder je en de hemel boven je.

Je komt nu vanuit de zomer, een erg naar buiten gekeerde periode.
Denk aan alles wat je kan oogsten vanuit het afgelopen jaar. Welke groei en beweging is er in jezelf gebeurd en wat heb je van daaruit succesvol kunnen neerzetten in je leven? Wees je daarnaast ook bewust van de dingen waar het nog niet stroomde en wat daarin nog aandachtspunten zijn.

Breng dan deze oogst, maar ook de aandachtspunten diep naar binnen in je innerlijke ruimte en laat ze daar rusten.

Open je nu voor het donker en ontspan hierin.
Vertrouw erop dat de wijsheid van de donkere pool hier verder zorg voor zal dragen in deze nieuwe fase die elke dag meer voelbaar wordt.

Geef jezelf hier even de tijd voor om dit helemaal te laten binnen komen.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –