De nazomer – een tijd om zorg te dragen voor je aarde-element

De nazomer of ‘Indian summer’

De nazomer is de tijd van overvloed en oogst. Het is de periode die valt tussen de zomer en de herfst. Het wordt al iets vroeger donker en in de ochtend kan je de mist waarnemen boven de velden bij sterke temperatuurverschillen na een warme dag. Het seizoen ‘nazomer’ hoort bij het element aarde.

De aarde is een voedende, dragende en harmoniserende kracht of energie. Zij is verantwoordelijk voor onze stoffelijke verschijning, voor onze wortels en stabiliteit. De aarde is het midden van de mens en wanneer dit element uit evenwicht raakt, loopt het innerlijke middelpunt maar ook onze uiterlijke stabiliteit in ons leven gevaar. Juist in deze tijdsgeest is het erg belangrijk om een stabiel innerlijk midden te hebben omdat we leven in een tijd die heel snel gaat en waar we met heel veel extremiteiten en chaos geconfronteerd worden.

Kenmerken van een goede aarde kwaliteit

In deze tijd van het jaar is het goed om extra zorg te besteden aan je aarde element. Hoe beter je aarde element, hoe beter je in je vel zit, je je thuis voelt op aarde en je een stevige basis hebt om je kwaliteiten in de wereld te zetten. Er is een mildheid naar jezelf toe en naar anderen en je bent in staat om goed te zorgen voor jezelf en alles om je heen.

Kenmerken van een goede aarde kwaliteit zijn stabiliteit, een diepe rust vanuit de binnenkant die zich ook laat zien in een stabiliteit aan de buitenkant. Mensen met een stevig aarde element zijn mensen die helemaal in het ‘hier en nu’ ZIJN en echt kunnen genieten van schoonheid (lekker eten, kunst, muziek, natuur). Deze mensen hebben een open en ontvankelijke energie en hebben zorg voor anderen en alles om hen heen. Ze maken zich niet snel druk en raken niet zo snel uit evenwicht.

Wanneer weet je dat je uit je aarde-‘element’ bent

Het aarde element hoort bij de maag-milt meridiaan. Voeding wordt in de maag omgezet en de milt extraheert de hierin voorkomende kosmische energie en vervoert deze naar de andere organen. Bij aarde draait alles om voeding: voeden, zorgen voor en verwerking.

Als je aarde element niet in balans is, kunnen volgende fysieke problemen zich voordoen: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoet-behoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, voorhoofdsholteproblemen, reuma, spierpijnen, …. Psychisch en spiritueel betekent dit: piekeren, je overmatig zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen, niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten, een gemis aan zekerheid, geborgenheid en thuis zijn in je lichaam of op aarde, je moeilijk kunnen aanpassen aan wijzigende omstandigheden, … .

Enkele tips om mee te leven met de energie van de nazomer en je aarde-element te versterken

  • Voedingskeuze speelt bij het element aarde een hele belangrijke rol. Nogal logisch aangezien dit element zelf verantwoordelijk is voor de voeding van ons hele lichaam, denken en onze ziel. Een goede kwaliteit ‘zoet’ hoort bij de aarde. Aanbevolen voedingsmiddelen zijn daarom: zoete groenten (pompoen, wortel, pastinaak, zoete aardappel), rapen, gierst, kastanjes. Vermijd suiker en zuivelproducten. Laat koude voeding (zoals rauwkost) geleidelijk aan meer en meer achterwege en vervang deze door warme maaltijden (ook ’s ochtends).
  • Daarnaast moet je bij het woord ‘voeding’ niet enkel denken aan materieel of fysiek voedsel, maar ook datgene waar je je dagelijks emotioneel en mentaal mee voedt.
  • Een diepe vorm van concentratie vanuit de binnenkant versterkt het aarde-element omdat het een vorm van centering is die helpt bij het vinden van het innerlijk evenwicht. Centrerend en versterkend voor het midden zijn Oosterse kunsten zoals ikebana (de kunst van het bloemschikken), maar ook meditatie, yinne vormen van beweging (yoga, tai chi, chi kung), die zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke concentratie.
  • Vermijd intensieve geestelijke arbeid en urenlange concentratie op een beeldscherm want deze hebben net een verzwakkende uitwerking op de aardeorganen.
  • Maak er een gewoonte van om iedere ochtend 10 minuten vroeger op te staan en begin je dag met dauwtrappen in het gras, een korte meditatie of enkele yoga oefeningen. Belangrijk is helemaal aanwezig te komen in je lichaam en je vanuit de binnenkant te verbinden met het leven en vooral met de aarde.
  • Zorg voor geestelijk voedsel door een interessant boek te lezen of een cursus of workshop te volgen die je ‘optilt’.
  • Las elke dag een moment in om te mediteren, yoga te doen, een boek te lezen, muziek te luisteren, liefst op een mooie plek in huis. Kortom om te vertragen en te verstillen en je innerlijke wereld te voeden.
  • Wees veel in de natuur. Ga tuinieren en zit letterlijk met je handen in de aarde.
  • Doe meerdere keren per week do in oefeningen specifiek voor de miltenergie.

Wat wanneer je aarde-element uit balans is

Een behandeling acupunctuur kan je daarbij helpen. Maar ook goede voeding, bepaalde kruiden, voldoende slaap, lichaamsbeweging, yoga of Do-In.

Neem contact met ons op voor een persoonlijk advies of extra begeleiding. We geven je een op maat afgestemd programma voor het versterken van je aarde element via yoga, een persoonlijk voedingsadvies en/of eventueel aanvullende behandelingen of kruidenpreparaten.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

2022-09-07T15:16:31+02:00

Titel

Ga naar de bovenkant