De noodzaak van een lente-detox

By Egidius Musiek

Het voorjaar en het najaar zijn traditioneel de ideale perioden om een degelijke reinigingskuur te houden. Fysieke zuivering, drainage, ontslakking en ontgifting zijn op de eerste plaats een belangrijk onderdeel van een noodzakelijke ziektepreventie. Het regelmatig verwijderen van de opstapelingen in ons lichaam is een must om onze gezondheid te onderhouden en te verbeteren. Zo scheppen we de noodzakelijke voorwaarden om onze systemen en organen weer op te laden en optimaal te laten functioneren.

Onze verre voorouders hadden al goed begrepen dat alles cyclisch en ritmisch verloopt in het hele universum dus ook op aarde o.a. dag en nacht, de seizoenen, de getijden … Een mooie opeenvolging van yin en yang die altijd zal blijven bestaan. Deze spontane natuurlijke beweging is overal aanwezig en heeft een gouden regel: op het einde van een yinne fase krijgen we exces yin die eerst wordt geëlimineerd voor er een yange fase opstart en omgekeerd. Bijvoorbeeld: op het einde van de winter zal in het begin van de lente het teveel aan yang vanzelf worden verwijderd en op het einde van de zomer wordt in de herfst het exces van yin gedraineerd. Als mensen moeten wij ons aanpassen aan deze natuurlijke wetten door mee te gaan in deze spontane zuivering en onze jaarlijkse reinigingskuur hierop afstemmen. Het ideale tijdstip voor een zuivering is daarom in de vroege lente wanneer de wilde kruiden beginnen uit te schieten en in de herfst wanneer de nazomer is afgelopen. Bij alle volkeren van de aarde zijn uit deze wijsheid vele gebruiken ontstaan die streekgebonden werden toegepast. De belangrijkste en zeer efficiënte methode is gebaseerd op sobere voeding of zelfs helemaal vasten met vele variaties van granenkuur en groentekuur tot verse sappen. Dit oeroude systeem wordt ondersteund met zuiverende thee’s en medicinale bereidingen, pakkingen en kompressen, wisseldouches en massages, oefeningen en energetische oplading, sauna en stoombaden, wandelingen in de natuur en ademhalingsoefeningen, zweethutten en hete baden.

Alleen de fysieke reiniging is echter onvoldoende. Wij mensen bestaan uit veel meer dan een stoffelijk lichaam. Ook de psychische kant heeft jaarlijks een grondige zuivering nodig. Te beginnen met het onderzoeken van onze emotionele wereld. Wat heeft ons erg geraakt? Hoe meer het ons beroerd heeft hoe belangrijker en waardevoller de informatie is die naar ons toe is gekomen.

Ook onze mentale wereld kent zijn spinsels en kronkels met momenten van frustratie en ergernis. De dagen van leegte en stress die ons in verwarring brengen en ons van energie beroven. Elke gebeurtenis en ontmoeting (positief en negatief) heeft echter een betekenis, bedoeling en functie. Zij willen ons ergens naartoe brengen, we moeten er iets van leren en ze tonen ons de weg naar een nieuwe stap in ons groeiproces. Een jaarlijkse zelfreflectie en bezinning over onze gedragspatronen, hoe wij met de dingen in ons leven omgaan zijn hier zeker aan de orde.

Als laatste buigen we ons over onze spirituele inhoud. Een doorgedreven herbronning en verdieping kan een duidelijke keuze zijn om weer contact te maken met onze originele oorsprong. Iedereen heeft een voorbestemde blauwdruk die onze wezenlijke kern is hoe we zouden kunnen worden. Hoe dichter we bij deze bron kunnen komen is bepalend voor ons geluksgevoel en het zo veel mogelijk je-Zelf te kunnen zijn als unieke en authentieke persoon. Stilte en meditatie zijn hier de aangewezen instrumenten om weer éénheid, harmonie, balans en evenwicht te vinden. Laten we weer gaan zoeken naar deze inspirerende momenten die ons door zelfheling opnieuw opladen om de uitdagingen van het leven weer beter aan te kunnen en ons weerbaar maken tegen de toenemende verzuring van onszelf en de interacties met onze buitenwereld.

Omwille van de Corona maatregelen is het voor ons helaas niet mogelijk om onze jaarlijkse voorjaarzuiveringsweek te organiseren waarin al deze aspecten uitgebreid aan bod komen. Maar indien je meer wil weten over zuiveren of graag aan de slag wil met een persoonlijk afgestemd zuiveringsprogramma, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –