De ware versie van mindfulness

Je wordt wakker door het helse geluid van de wekker en zonder even de tijd te nemen om je te verbinden met het leven laat je de dagelijkse rush bezit van je nemen. De kinderen aankleden, naar school brengen, de stress van de file en een to-do-lijstje dat door je hoofd giert om vervolgens zonder ontbijt op je werk aan te komen. Je begint uitgeput aan je dag. En zodra je op kantoor zit herinner je je amper hoe je daar geraakt bent en wat er gebeurd is tussen 7u en 9u. Alsof je in die uren niet geleefd hebt. Herkenbaar?

Veel DAGDAGELIJKSE DINGEN doen we ROUTINEMATIG of op AUTOMATISCHE PILOOT en dus totaal ONBEWUST. Daardoor krijgen we ook het gevoel geleefd te worden omdat we het gevoel hebben nergens in te kunnen kiezen.

Omdat de meesten van ons leven in het verleden of in de toekomst zijn we zelden helemaal en met volle aandacht aanwezig in het NU-moment waardoor we dus ook nooit echt ‘ZIJN’.

De waarheid is echter dat we ALTIJD een keuze hebben maar dat we alleen nooit geleerd hebben hoe we dat dan kunnen doen.

De ware versie van mindfulness

Mindfulness is ‘met volle aandacht leven’. Dat betekent dat je volledig aanwezig komt bij wat je ervaart in het NU-moment: zintuiglijke prikkels, je omgeving, wat iets met je doet, een taak of activiteit … . En hoewel het daar allemaal mee begint, is de ware versie van mindful leven veel meer dan dat. ‘Voel’-mensen moeten zich in de eerste plaats afvragen ‘wat wil ik voelen/ervaren’? Het is weten dat JIJ KAN KIEZEN hoe je je verbindt met een taak, activiteit, omstandigheid of situatie. Hoe kan je hierin volledig aanwezig komen en een (voel)kwaliteit van jezelf bewust toevoegen aan dat wat er (nodig) is? Een routinetaak is dan niet zomaar een vervelend gegeven maar een moment waarin je jezelf kan trainen om helemaal aanwezig te komen en vanuit je eigen energie hierin schoonheid, harmonie en zelfs vervulling te creëren.

Omdat er nu eenmaal altijd dingen in ons leven zijn die ‘moeten’ wordt WAT je doet ondergeschikt aan HOE je het doet. Je bent aanwezig in wat je doet en je kiest er op die manier ook voortdurend voor hoe jij wil leven.

Hier krijgen GENIETEN en VREUGDE terug een plaats omdat je in elke situatie verbonden bent met jezelf én van daaruit verbonden met wat er zich op dat moment aandient. Het is bewust grootsheid willen ervaren én creëren in kleine (dagdagelijkse) dingen zoals strijken, poetsen, afwas, kinderen aankleden, douchen … .

Ieder moment is een geschikt moment om een uitdrukking te maken van wie je bent

Ieder moment is namelijk een geschikt moment om een uitdrukking te maken van jouw energie en kwaliteiten. Het gaat over het zuivere ZIJN in verbinding met datgene wat er zich aandient in het NU- moment. Door aanwezig te blijven vanuit je eigen ZIJN én te KIEZEN voeg je iets toe en ontstaat er evenwicht en balans. En … je bent niet meer bezig met tijd of met gisteren of morgen.

Voorbeeld van een cliënt

Een cliënt vroeg me om hier samen eens naar te kijken in haar eigen leven omdat ze niet begreep hoe ze dit ook praktisch kon toepassen in haar leven. Ze vertelde me dat ze twee kleuters in huis had die een maand geleden een jong poesje op straat gevonden hadden. En alhoewel ze zelf helemaal niet van dieren hield was ze bezweken onder de smekende kinderoogjes om de kat een onderdak te geven in hun tuinhuis. Al snel kreeg ze hier spijt van omdat zij degene was die iedere ochtend in weer en wind naar het tuinhuis moest lopen helemaal achteraan in de tuin om het eetbakje te vullen. Bovendien was het dier heel schichtig en vluchtte het steeds weg wanneer het haar zag.

Ik vroeg haar om het volgende te doen:

  1. Op dag 1 vast te stellen en zich bewust te worden van hoe ze deze routinetaak elke dag uitvoerde.
  2. Op dag 2 iets te ‘veranderen’ aan dit patroon.
  3. Op dag 3 aanwezig te komen in het NU-moment en een kwaliteit van haarzelf toe te voegen.
  4. Op dag 4 de hoogste kwaliteit in zichzelf te zoeken om met deze taak om te gaan.
  5. In de avond van dag 4 voor het slapengaan zich de vraag te stellen ‘is dit genoeg’, ‘is dit hoe ik wil leven in dit onderdeel’.

Na twee weken kwam ze terug en vertelde haar verhaal: “Op dag 1 werd ik me bewust hoe ik iedere ochtend vanuit frustratie en met veel gejaagdheid het eten in het bakje gooide en tot helemaal achter in de tuin rende om het daar neer te zetten. Op dag 2 probeerde ik iets te veranderen door 5 minuten vroeger op te staan zodat ik niet steeds dezelfde tijdsdruk voelde iedere ochtend. Het gaf me in die zin al wat meer rust en ruimte. Dit bleef ik aanhouden en toen ik op dag 3 naar buiten ging heb ik er bewust voor gekozen om met veel zorg het eetbakje klaar te maken en werd ik me bij het naar buiten gaan plots bewust van de zon die op mijn huid scheen, de wind die door mijn haren streek en de natuur die die ochtend langzaam weer tot leven kwam. Door de onrust in mezelf had ik dat daarvoor nooit opgemerkt. Op dag vier herhaalde ik dit maar besloot wat meer tijd te nemen en ook dankbaarheid toe te laten in mezelf voor de verbinding die ik plots weer met de natuur en met het leven voelde. Ik ging zitten bij het tuinhuis waar ik met veel zachtheid en zorg het bakje neerzette. Toen ik dit een week lang zo had gedaan vanuit een hervonden rust in mezelf werd ik op een ochtend gewaar hoe de kat toenadering begon te zoeken en zich plots tegen mijn benen vlijde. Ik kon een gevoel van genegenheid ervaren in mezelf waardoor de kat nu mijn beste vriend is geworden. Op deze manier zijn de ochtenden een moment geworden om verbinding te maken met mezelf, de natuur en met een ander levend wezen.” En ze voegde eraan toe: “Toen ik mijn oude patroon doorbrak werd ik diep geraakt door het besef dat we allemaal iedere dag de keuze hebben om een leven voor onszelf te creëren dat het waard is om geleefd te worden. Dit was wat IK wilde voelen/ervaren in mijn leven in dit onderdeel.”

De ware versie van mindfulness is een levenshouding

Wacht niet om je pas te verbinden met de essentie van het leven tot een ingrijpende gebeurtenis je daartoe dwingt. Maar start vandaag al met Leven!

De ware versie van mindfulness is geen techniek! Het is een manier van leven/ZIJN. Een levenshouding. En vooral … het heeft met KEUZE te maken. Een keuze voor het toevoegen van kwaliteit en inhoud in je leven!

Ben je op zoek naar meer informatie rond dit thema. Neem dan eens een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –