De winter, een tijd van naar binnen keren

December is de meest naar binnen gekeerde periode van het jaar. De yinne, naar binnen gerichte, vrouwelijke energie die overheerst spoort je aan om je hele focus naar binnen te keren, om te rusten, te bezinnen en te reflecteren. Dit is vaak het tegenovergestelde van wat we doen in deze periode van jaar.

In een maatschappij die alleen maar de naar buiten gerichte beweging eert en elke dag een race voert tegen de klok, verzetten we ons vaak tegen de naar binnen gekeerde beweging van de winter. Want net wanneer de natuur op haar diepste punt naar binnen keert, is het bij ons nog nooit zo druk geweest. We verliezen ons in de feestdrukte en allerhande oppervlakkige activiteiten waardoor de wintermaanden en vooral de eindejaarsperiode steeds meer lijkt te vervlakken en te vervallen in een naar buitengericht commercieel gebeuren. De naar binnen gekeerde beweging -die ons mooi voorgeleefd wordt door de natuur- voelen we daardoor niet meer en we leven er als het ware als mens vaak gewoon omheen.

Toch kent iedereen het gevoel dat de eerste sneeuw bij ons oproept. De sereniteit die daarmee verbonden is. Alles verstilt en vertraagt en is vervuld van een diepe intense stilte. De winter -en vooral de maand december- is de donkerste periode van het jaar. De grote duisternis verspreidt zich over de aarde. Maar ook deze duisternis is inherent aan het leven en draagt een grote mogelijkheid in zich wanneer we haar leren kennen en gebruiken. Want net in deze stille dagen is de aarde energie sterk naar binnen gekeerd waardoor de hemelkrachten zich beter met ons kunnen verbinden.

In veel oude culturen maar ook onze oude Germaanse traditie werd het werk gedurende 12 dagen stil gelegd gedurende de periode van 24 december tot 6 januari (de 12 heilige nachten). Dit was de tijd tussen twee jaren in. De tijd stond dan letterlijk stil. Spiritueel gezien was dit het moment waarop geest en lichaam tot rust kwamen terwijl de ziel in nauw contact stond met de andere werelden.

De wintermaanden zijn een tijd van zelfreflectie. Het omarmen van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, het dankbaar accepteren van de lessen die het leven ons bracht. Het stilstaan bij wie we zijn en wat er echt toe doet. Bij wat we willen achterlaten en wat we willen meenemen en laten groeien in het volgende jaar.

Want door de ruimte en stilte die we creëren in onszelf geven we een mogelijkheid aan de ziel om zich te tonen, om nieuwe inzichten en wijsheid geboren te laten worden en naar ons toe te laten komen vanuit de binnenkant. Bij de overgang naar het nieuwe jaar kunnen we dan een zaadje planten in onszelf dat we willen laten groeien naar het licht zodat we opnieuw kunnen geboren worden in het nieuwe jaar. Net zoals onder de sneeuwlaag alles diep in de aarde verder leeft en zich voorbereidt op de lente.

Op die manier eren we niet alleen de natuurlijke bewegingen van het leven maar daarmee ook het diepste wezen van onszelf.

Praktisch – hoe zorg dragen voor een naar binnen gekeerde beweging

De winter is niet een periode om in slaap te vallen, maar om voorbereidingen te treffen voor een nieuwe energie in onszelf. Maar hoe creëer je daar de beste voorwaarden voor?

  • Creëer warmte, gezelligheid. Geef toe aan de natuurlijke neiging om je terug te trekken in huis bij het haardvuur en veel te rusten.
  • Zorg dat je niet teveel naar buiten getrokken wordt.
  • Maak tijd en ruime waarin er niets moet. Verstillen en vertragen zijn belangrijke elementen.
  • Creëer een sfeer in huis. Brand kaarsen, omring je met schoonheid en optillende inspiratie (een boek, kunstwerk, muziek, een film met inhoud), … .
  • Zorg voor voldoende slaap en noteer je dromen (vooral tijdens de 12 heilige nachten). Geef eventueel een vraag of thema aan je dromen mee.
  • Laat de winterperiode een periode van bezinning (een reflectie op het afgelopen jaar) en bezieling (het open staan en luisteren naar de innerlijke wereld) worden.
  • Sta stil bij wat je achter wil laten en wat je wil mee nemen naar het nieuwe jaar?
  • Leer opnieuw de natuurlijke cyclische bewegingen kennen en verdiep je in de originele betekenis en symboliek van de eindejaarsfeesten.

Kortom laten we de wintermaanden opnieuw op deze manier vieren en een deel maken van ons leven.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –