Het belang van een goed ochtendritueel

Wanneer je een bewust leven wil leiden is een goed ochtendritueel om je dag mee te beginnen van groot belang. Maar hoe bepalend is je ochtendroutine voor de rest van je dag?

Bewust leven betekent ‘ja’ zeggen tegen het leven en er ook bewust aan willen deelnemen. Bewust leven is aan je dag beginnen door in je ochtendritueel al bewust te kiezen en aanwezig te zijn.

De energie die je ’s morgens voor jezelf klaar legt is immers de aanzet voor de rest van de dag en zal zich ook in de rest van de dag weerspiegelen en verder zetten.

‘Good morning, let the stress begin’

Vaak starten we de dag met het hels geluid van de wekker en beginnen we al te rennen nog voor we goed en wel wakker zijn. En wanneer het niet al meteen de ellenlange to-do-lijstjes zijn die door ons hoofd gonzen, vinden we het nodig de dag te beginnen met een snelle blik op gsm, mails of sociale media. We worden wakker en storten ons meteen in de wereld met haar dagdagelijkse beslommeringen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de energie is die je ook meteen klaar legt voor de rest van de dag. Een innerlijke onrust die zich doortrekt en die na verloop van tijd chronisch wordt. Je kan je de vraag stellen of het leven zo bedoeld is te leven?

Je verbinden met het leven

Wat er gebeurt is dat we ons meteen verbinden met het wereldse veld zonder dat we eerst contact maken met het leven zelf.

We zijn allemaal kinderen van de hemel en de aarde. De hemel die ons voorziet van de energetische informatie van de ziel en de aarde die ons de materie of de vorm schenkt. Beide polen vormen samen de levensenergie die door ons heen stroomt en die ons vorm geeft. Wanneer je je ’s morgens het eerst verbindt met de illusies van de wereld, vergeet je je te verbinden met de essentie van het leven. Je verliest de verbinding met jezelf en voelt ook niet meer dat je deel bent van een groter Geheel. Zonder verbinding met de essentie van wat leven is begin je uitgeput aan je dag en zullen de beslommeringen van de wereld je steeds meer gaan overnemen.

De wijsheid van de oude wijsheidsscholen

In alle oude wijsheidsscholen van Oost en West werd de dageraad beschouwd als een heilig moment. Voor de wijzen was het van essentieel belang om je bij het begin van een nieuwe dag bewust te worden van de verbinding tussen enerzijds de werkelijkheid van je hogere zelf en anderzijds je verbinding met de aarde. Daarom werd een dag gestart met meditatie en/of fysieke oefeningen.

Het gaat om een diep contact maken met de levensenergie, met de hemel, de aarde, de natuur en voelen hoe je in verbinding staat met alle andere levensvormen. Het gaat om voelen dat je deel bent van een groter geheel en dat je daarin jouw unieke levenstaak moet opnemen door te worden wat je voorbestemd bent om te zijn. Deze wijsheid als basis klaar leggen en diep in je meedragen gedurende de dag is waar het om gaat.

Oomraam Michaël Aïvanhov (een oude soefi meester) omschrijft in zijn literatuur dat de manier waarop je je dag start ook meteen de energie is die zich doortrekt naar de rest van de dag.

Het is een eenvoudige wijsheid die nog te vinden is bij de ingewijde die zijn dag begint met een vroege ochtendmeditatie, maar ook bij de boer die nog door zijn veld loopt te mijmeren voor hij aan zijn dag begint of bij de yogi die zijn ochtend begint met een yoga sessie in de natuur.

Oude wijsheid in een moderne tijd

Hoe kunnen we deze oude wijsheid toepassen in de tijd waarin we leven? Is dit wel haalbaar aangezien we vaak niet de mogelijkheid hebben om iedere ochtend urenlang te mediteren of oefeningen te doen?

De tijd nemen om je ochtend goed te starten staat voorop. Vaak hebben we die tijd wel maar gebruiken we haar niet efficiënt.

Voel dankbaarheid voor elke nieuwe dag die je geschonken wordt en laat nieuwsgierigheid voor wat de dag aan nieuwe informatie gaat brengen je leidraad zijn. Richt je op je hogere zelf, op het levensplan en op de manier waarop het leven je daarin elke dag de weg wijst. Neem de tijd om te voelen hoe het leven door je heen stroomt en voel je verbinding met de aarde zodat je kan thuiskomen in de verbinding met jezelf. Kom daarnaast aanwezig in je lichaam. Een goede vorm van beweging (zoals do-in of yoga) is een fijne en eenvoudige manier om in je lichaam te landen. Maar ook buiten komen, in de natuur zijn, een wandeling door je tuin of met de hond, een gezond en evenwichtig ontbijt … zijn manieren om dit te doen. Leg de intentie klaar om deze dag het mooiste van jezelf te schenken en sta open voor de uitdagingen die er naar je toe zullen komen.

Kortom begin je dag vanuit stilte en een innerlijke verbinding met jezelf en alles wat leeft. Laat het rumoer van de wereld dit heilige moment niet verstoren en ervaar de vervulling en genoegdoening wanneer je dit gevoel in jezelf kan toestaan. Je zal zien dat je hier al snel de vruchten van zal plukken.

Meer weten over bewust leven? Neem een kijkje in ons opleidingsaanbod of maak een afspraak voor een een individueel begeleidingstraject.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –