Het nu-moment, ons meest kostbare goed

Onze realiteit is versplinterd, fragmentarisch en heel beperkt geworden. Hiervoor zijn verschillende redenen.

Een ervan is de verwrongen relatie die we hebben opgebouwd met het aspect ‘tijd’. Door onze fixatie enerzijds op ons verleden, anderzijds op de toekomst, houden we onszelf gevangen en zijn we zelden helemaal aanwezig in het nu-moment.

Deze lineaire en horizontale tijdsas (verleden => toekomst) zorgt ervoor dat we verdwalen in wereldse beslommeringen. We verliezen onze natuurlijke connectie met onze bron en met het leven. Want in beide gevallen creëert de persoonlijkheid zijn eigen belevingswereld. Terwijl we nooit echt ten volle ‘ZIJN’. Het is alsof je midden in een filmscène zit maar je bent er niet echt bij. Daardoor gaat het verhaal én de beleving ervan volkomen aan je voorbij.

Hiervoor betalen we een hoge prijs. We ‘worden’ geleefd en hobbelen onbewust verder van de ene dag in de andere . Elke dag opnieuw. We worden geboren en sterven, zonder ooit écht geleefd te hebben.

Het verleden

Wat ons aangedaan is in het verleden zit zo diep verankerd in onze persoonlijkheid. We zijn ons ermee gaan identificeren en laten onze kwetsuren voortdurend bepalen hoe we het leven om ons heen ervaren. Het maakt ons tot slachtoffer en houdt ons klein. Maar vooral neemt deze levenshouding ons heel veel mooie ervaringen af omdat we niet meer zien wat het leven elke dag écht naar ons toebrengt. Want zonder ons er altijd bewust van te zijn, is onze belevingswereld gekleurd door ervaringen uit het verleden. Het glas is al vol en laat geen enkele ruimte voor nieuwe ervaringen. Hierdoor wordt de oude pijn voortdurend gecultiveerd en in stand gehouden.

De toekomst

We zijn altijd in de ban van dingen die nog opgelost moeten worden vooraleer we echt gelukkig kunnen zijn. Of we voelen ons niet volledig zolang er niet een heleboel dromen of verwachtingen al ingelost zijn (studies, carrière, relatie, huwelijk, huis, kinderen, …). Zelf gecreëerde structuren en verwachtingen houden ze ons gevangen. Ook hier is het glas vol en laten we het leven zelf geen enkele mogelijkheid om ons de richting te wijzen naar onze unieke bestemming.

Het nu-moment, ons meest kostbare goed

Wacht niet met leven tot je getrouwd bent, kinderen hebt, het huis afbetaald is, de zon schijnt, … . En laat je leven ook niet overschaduwen door oude pijn. Maar start met leven nu! Aanhoor met de vreugde en de nieuwsgierigheid van een kind wat er naar je toekomt. Want enkel in het nu-moment kunnen we het leven écht ‘ervaren’ en ‘beleven’. Neem geen genoegen met minder dan ieder moment ‘voluit’ te willen leven. Leef in dat ene moment en stop er dan ook alles in. Zonder aarzeling en met alles wat er is, ook met je beperkingen.

En weet dat het leven niet altijd goed hoeft te zijn. Soms brengt het ‘nu’ ook moeilijke ervaringen. Maar als je deze accepteert en ook hier vol in aanwezig kan blijven creëer je voor jezelf de beste voorwaarden dat je op een dag de fluisteringen van het leven hoort. Dat je ontdekt op welke manier het je bij de hand neemt zodat je de onontgonnen groeimogelijkheid die diep in jezelf verscholen ligt, eindelijk kan gaan ontdekken.

“For a long time it had seemed to me that life was about to begin – real life. But there was always some obstacle in the way, something to be gotten through first, some unfinished business, time still to be served, or a debt to be paid. Then life would begin. At last it dawned on me that these obstacles were my life.”   (Alfred D. Souza)

Waar we de gelegenheid hebben om in de volle ervaring te gaan van wat het leven ons schenkt, vanuit de diepe connectie met onze ziel, zonder verwachting en vol aanwezig, daar wordt het nu-moment ons meest kostbare goed. Hierdoor worden we werkelijk vrij om elke dag de uitnodiging van het leven te horen waardoor we ons gaan herinneren wie we zijn en wat onze plek hier op aarde is!

Meer weten over bewust leven? Neem een kijkje in ons opleidingsaanbod of maak een afspraak voor een een individueel begeleidingstraject.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –