Hoe je de weg vrij maakt om gewoon jezelf te zijn

In deze blog geef ik je heel graag inzicht in hoe beperkende overtuigingen en gedragspatronen werken en hoe je jezelf daarmee aardig in de weg kan zitten. Ik neem je mee naar de essentie van deze vaste patronen en we onderzoeken hoe je hier op een duurzame manier mee kan omgaan zodat je de weg vrij kan maken om gewoon jezelf te zijn en voluit te leven. Zonder dat je jezelf voortdurend saboteert!

Vaste overtuigingen en patronen, we kennen ze allemaal wel en ieder van ons heeft zo zijn eigen unieke voorkeuren.

Voorbeelden van vaste gedragspatronen kunnen zijn pleasen, altijd lief zijn of het goed willen doen. Je verliezen in de zorg voor anderen, wegvluchten in je eigen wereld, afschakelen door je bewustzijn laag te zetten, jezelf klein en onzichtbaar maken, je assertief opstellen waardoor je altijd in gevecht bent, boosheid of agressie, je voortdurend aanpassen aan je omgeving, jezelf weggeven, perfectionistisch zijn, over je grenzen gaan, jezelf willen bewijzen, altijd vrolijk doen en zo verder.

Vaak zijn deze patronen heel oud. We hebben ze onszelf aangeleerd vanuit dat wat de wereld ons laat zien: vanuit opvoeding, cultuur, religieuze achtergrond enzovoort. We hebben ze gekopieerd van mensen om ons heen of we gingen net het tegenovergestelde doen.

Ze bepalen in grote mate hoe we onszelf zien en hoe we gezien worden door anderen. Maar heb je er al eens over nagedacht hoe je jezelf hier aardig mee in de weg kan zitten? En hoe ze je beletten om echt en authentiek te leven?

Gedragspatronen ontstaan vaak al in je kindertijd en zijn er niet zomaar. Ze zijn er in de eerste plaats om je te beschermen en hebben dus een functie. Ze zijn er zodat je kan overleven in een situatie die moeilijk en pijnlijk voor je is. Ze ontstaan altijd als reactie op een moeilijke situatie. Het zijn dus eigenlijk overlevingsstrategieën of constructies. Stel je wordt als een heel gevoelig kind geboren in een familie die heel erg op de buitenkant en de buitenwereld gericht is. Je ouders zijn harde werkers in hun eigen zaak en zijn zelden thuis waardoor er niet veel tijd voor je is. Omdat datgene wat er binnenin jou leeft niet gezien wordt en soms ook afgewezen wordt door je familie leer je om je innerlijke belevingswereld weg te stoppen. Je kijkt naar de wereld om je heen en ziet dat er maar 1 manier is om gezien te worden: nl. door je ook op de buitenwereld te richten. Je gaat keihard je best doen om te presteren op school en populair te zijn. En je ontdekt als pubermeisje al snel dat je uiterlijk je de nodige aandacht kan opleveren bij de jongens. Zo slaag je er in om toch graag gezien te worden en waardering te krijgen van je omgeving.

Alleen … het grote probleem is dat je je gaat identificeren met dit gedrag. Je denkt dat dit is wie je bent. En dit is ook hoe de wereld jou ziet: in dit voorbeeld BEN je de onafhankelijke succesvolle jonge vrouw die aan het schoonheidsideaal voldoet. Je wordt deze hele facade waar je jezelf voortdurend achter verschuilt. Je maakt jezelf op deze manier een identiteit. Deze identiteit is in werkelijkheid een beeld van jezelf dat je gecreëerd hebt om een plek in de wereld te vinden.

Maar nu je volwassen bent merk je dat het heel veel moeite en energie kost om deze patronen elke dag in stand te houden. En dat ze je soms aardig in de weg komen te zitten! Bv. door je steeds te willen bewijzen en presteren kom je in een burnout terecht, door altijd lief te ‘doen’ merk je dat mensen steeds verder over je grenzen gaan, door je assertief op te stellen ben je altijd in gevecht met iedereen. Door alles constant weg te lachen en de clown uit te hangen neemt niemand je nog serieus. Enzoverder. Je zit dus als het ware gevangen in een naar buiten geprojecteerd beeld van jezelf dat je voortdurend aan de wereld laat zien.

En … dit is niet het enige probleem! Je persoonlijkheid vindt dit dan wel helemaal oké. Want je bent grappig, empathisch, zorgzaam, een doorzetter, iemand die zijn schouders eronder zet en zo verder! Maar diep vanbinnen WEET je dat je een rol aan het spelen bent, dat je een subpersoonlijkheid hebt opgebouwd. Alsof je een leven aan het leiden bent dat niet het jouwe is! Want dit is NIET wie je echt bent. Dit is hoe je ‘doet’, hoe je je gedraagt. Het is máár een manier waarop jij een plek in de wereld zoekt of verwerft. Een beschermlaagje dat als een schil om je essentie heen is gelegd. En het is precies die schil die je belet om jezelf te zijn en authentiek te kunnen leven. Een scherm dat je tussen jou en het Leven plaatst, elke dag opnieuw.

In de eerste plaats is het belangrijk om je hier bewust van te worden en inzicht te krijgen in je vastgeroeste patronen. Om te ontdekken dat er bij elke strategie die je gebruikt een bepaalde emotie en een gedachtevorm aanwezig is. Hierin doordringen, eventueel met de hulp van een ervaren coach of therapeut, kan erg bevrijdend werken.

Maar onderweg kom je al snel een grote valkuil tegen. Want één keer je je bewust bent geworden van je overlevingsconstructies, die vaste patronen zijn geworden, ontstaat de neiging om ertegen te gaan vechten telkens wanneer je voelt dat je erin verzeild raakt. Je bent je er nu bewust van en je wil dit patroon NIET herhalen! Maar het gevecht tegen je constructies verlies je altijd. Want datgene waar je je focus op richt wordt alleen maar groter.

Wat is dan wel een duurzame manier om hiermee om te gaan? En hoe kan je de weg vrij maken om gewoon jezelf te zijn en voluit te leven?

Wel, het is belangrijk om te zien dat er altijd een emotie VOOR dit overlevingspatroon zit. En het is deze emotie die je in contact brengt met een onderliggende pijn. Dus er is heling nodig. En niet opnieuw een ontkenning of onderdrukking van je pijn en verdriet. Want pijn en verdriet die ontkend wordt zet zich vast in je lichaam en zal op een later moment in je leven opnieuw je aandacht opeisen in de vorm van een symptoom. Wat er wel nodig is, is bewustzijn, liefdevolle aandacht, aanwezigheid en acceptatie. Het patroon wordt dan vanzelf zachter en er ontstaat terug een gevoel van ruimte in jezelf. Die ruimte komt er niet alleen in de omarming van je eigen pijn maar ook omdat het geautomatiseerde patroon doorbroken wordt door je er bewust van te worden. Je voelt dan dat je weer zelf kan kiezen en bepalen. Je BENT niet datgene waar je je mee geïdentificeerd hebt. Dit was enkel maar een beschermingslaagje dat nodig was om te overleven in een moeilijke situatie in het verleden.

Het gaat dus niet over het controleren van je verdriet, angst of welke andere emotie dan ook, het gaat over ontspannen aanwezig kunnen blijven bij wat er is. In die ontspanning komt er dan een gevoel van ruimte. Geen imago meer, geen opvulling meer van iets dat je moet ‘maken’ of pretenderen. Je hoeft helemaal niks! Je erkent en omarmt op dat moment wat er in jou leeft en wat er zichtbaar wordt. Zonder het weg te moffelen of ervan weg te bewegen. Hierin maak je al een eerste wezenlijke shift.

In deze aanwezigheid komt er ruimte en schep je de beste voorwaarden om in contact te komen met je essentie. Je bent dan niet langer gefixeerd en verstrikt in wat de wereld van je vraagt en in je aanwezigheid geef je het leven de kans om met jou te communiceren en je ware verlangen aan te raken. Wanneer je er ECHT bent en bereid bent om te luisteren naar wat het LEVEN van jou wil, dan zal het er ook alles aan doen om je de weg te wijzen naar je ware Zelf.

Zo kan een oude her-innering aan een eenvoudige manier van leven wakker worden. Niets meer dat je MOET maken of bedenken over hoe je je moet gedragen en wie je moet zijn. Er ontstaat vanuit jouw aanwezigheid als het ware een interactie, een uitwisseling, tussen jou en het leven zelf. En daar gaat ‘voluit leven’ net over. Over die stroming die er dan voelbaar wordt. En in die stroming komen antwoorden op een natuurlijke manier omdat je er echt bent en vanuit aanwezigheid kan luisteren.

In deze fase van het proces is het belangrijk om niet langer gefixeerd te zijn op wat de wereld van je vraagt, maar om jouw natuurlijke verbinding met jezelf en het Leven voortdurend voedsel te blijven geven.

Want eens je die essentie diep in jezelf ervaren en gevoeld hebt, is er geen weg meer terug en gaat dit een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Je hoeft dan nooit meer te twijfelen aan wie je echt bent. Je wéét wie je bent en wat je hier te doen hebt op aarde. En je gaat vooral meer vrijheid, eenvoud en vervulling voelen omdat je het leven leidt dat voor jou bestemd is!

Want in echt en authentiek leven zit een enorme kracht. Waarom? Omdat je je dan voluit gesteund en gedragen voelt door een energie die veel groter is dan jezelf. Hierdoor ga je namelijk precies datgene manifesteren waarvoor je op aarde gekomen bent.

Voel je een verlangen om hierin diepgaand begeleid te worden? Neem dan contact op voor een individueel begeleidingstraject of kom mee doen met het traject ‘de authentieke vrouw’!

Wil je deze blog graag beluisteren in de vorm van een podcast, klik dan hier!

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

Nieuwsbrief

Blijf verbonden en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

2023-02-16T08:28:13+01:00

Titel

Ga naar de bovenkant