Hoe je je vakantie kan gebruiken om te herbronnen

Herbronnen is meer dan alleen maar je batterijen terug opladen. Herbronnen betekent opnieuw aansluiting vinden bij je ‘Bron’. Het gaat over terug naar binnen keren na een periode van sterke naar buiten gerichtheid. En in het beste geval over een nieuw stukje bewustzijn in jezelf ontdekken dat geleefd wil worden in de daar op volgende naar buiten gerichte periode.

We leven aan hoge snelheid

Je herkent het vast wel. Je leeft zo hard naar je vakantie toe, je hebt behoefte aan even niets. Je innerlijke stem schreeuwt om rust en weer wat tijd en ruimte voor jezelf, om het afgooien van de last van de dagelijkse beslommeringen en je werksituatie.

Toch slagen steeds minder mensen om ook echt tot rust, laat staan tot zichzelf te komen in een vakantieperiode. We leven nu eenmaal in een wereld vol uitdagingen. Alles moet steeds sneller gaan en de druk neemt zowel in privé- als werksituaties alsmaar toe. We rennen de hele dag en worden achtervolgd door ellenlange to-do lijstjes. Daar bovenop worden we nog eens overstelpt met een constante input van informatie (internet, gsm, multimedia, …) van over de hele wereld. De hoeveelheid informatie die een mens dagelijks te verwerken krijgt is nog nooit zo groot geweest.

Compensatie om evenwicht te maken

Er is een disbalans ontstaan en alles in onszelf schreeuwt om evenwicht. En omdat alles in het leven nu eenmaal naar evenwicht streeft -bewust of onbewust- gaan we instinctief op zoek naar manieren om dit te compenseren. Hebben we te hard gewerkt -lees ‘teveel spanning opgebouwd-, dan neigen we vaak naar de tegenovergestelde kant. Ontspanning wordt dan vaak ‘wegzakken en je bewustzijn lager zetten’. Voorbeelden hiervan kunnen zijn dat je urenlang afgeschakeld voor de televisie wegzakt of op sociale media zit te scrollen. Of het lezen van roddelbladen met de laatste nieuwtjes over de een of andere rockster. Anderen nemen niet met minder genoegen dan een luxueuze strandvakantie, dure etentjes of een volgende nieuwe aankoop om zichzelf iets te ‘gunnen’. De consumptie maatschappij speelt hier aardig op in en we vervallen steeds weer in banaliteiten. Iedereen kent wel het beeld van mensen die elke dag geanimeerd moeten worden in dure hotels. We verdrinken in de materie en hebben geen enkele verbinding meer met de essentie van het leven. En hoewel dit tijdelijk de illusie kan wekken van enige vorm van vervulling, worden we hier op lange termijn niet gelukkiger van. Dit wordt al snel zichtbaar wanneer je terug aan het werk gaat na een vakantieperiode en je na enkele dagen al opnieuw in het rood zit.

Herbronnen

De originele bedoeling van een vakantieperiode was dat je weer kon ‘herbronnen’. Herbronnen is veel meer dan alleen maar je batterijen terug opladen. Her-bronnen betekent opnieuw aansluiting vinden bij je ‘Bron’ of bij je ware natuur. Het gaat ook over terug naar binnen keren na een periode van sterke naar buitengerichtheid. Een vakantieperiode is origineel een periode van verstilling en vertraging van waaruit je het contact met jezelf kan herstellen en van waaruit vaak ook een nieuw stukje bewustzijn kan groeien. Een nieuw stukje van jezelf dat geleefd wil worden in de daar op volgende naar buiten gerichte periode.

De juiste voorwaarden creëren

Herbronnen begint met het creëren van de juiste voorwaarden. Schakel de telefoon uit en gooi je laptop dicht. Sluit je even af van de buitenwereld en vooral van sociale media. Hierdoor creëer je de eerste voorwaarden om je aandacht weer naar binnen te richten en te genieten van wat er echt toe doet. Neem even de tijd om niks te doen. Zet de klok stil en doe je horloge af van waaruit een besef van ‘tijd loslaten’ kan ontstaan. Plan niets en laat de dingen gewoon naar je toekomen. Volg datgene waar je enthousiast en blij van wordt.

Door deze manier van vertragen en verstillen voel je je langzaam weer in balans komen en ontspannen. Dit is echter nog maar ontspanning of een soort van nulpunt. Wil je echt een meerwaarde creëren maak dan daarnaast de beste voorwaarden zodat je ook de weg naar binnen kan gaan en je weer helemaal dicht bij jezelf uitkomt. Voed je met mooie dingen, inspirerende gesprekken, mooie literatuur, … . Luister naar de fluisteringen van je ziel zodat nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Je zal voelen dat je leven opnieuw begint te stromen en je in een soort van flow terecht komt.

Praktisch

 • Zorg dat je genoeg slaapt. Ga elke avond op tijd en rond dezelfde tijd naar bed. Wanneer je de voorwaarden creëert voor een diepe slaap activeer je daarmee ook de droomwereld.
 • Dutjes kunnen heel verkwikkend werken. Zeker rond het middaguur.
 • Zoek een goede vorm van beweging. Doe geen sport met een bepaald doel of waar je een hekel aan hebt. Zoek iets dat je leuk vindt en waardoor je een diep contact met je lichaam kan opbouwen. Dit brengt niet alleen rust in je hoofd, maar ook in je lijf.
 • Breng tijd door in de natuur. Wanneer we voldoende tijd doorbrengen in de natuur brengt zij ons als vanzelf weer in contact met onze eigen oorsprong.
 • Zoek de stilte op.
 • Neem de tijd om niks te doen en om gewoon wat te mijmeren. Laat daarbij elke vorm van doelgerichtheid los.
 • Zorg dat je gezond eet en geniet ervan om een maaltijd te bereiden.
 • Geniet en volg waar je enthousiast van wordt, wat je graag doet.
 • Voed jezelf met nieuwe inzichten (mooie literatuur, inspirerende workshops, …). Luister naar bijzondere muziek, interessante interviews op de radio met bijzondere mensen, … kortom alles wat je optilt en voedt.
 • Maak tijd voor de mensen die er echt toe doen in je leven en leg de nadruk op mooie, voedende gesprekken.
 • Maak tijd en ruimte om creatief bezig te zijn (schrijven, schilderen, tekenen, muziek, dans, expressie, ….)
 • Zet de klok stil, doe je horloge af. Een besef van tijd loslaten is belangrijk. Ga niet overmatig plannen of plan zelfs helemaal niets.

Na een periode van herbronning ontstaat er als vanzelf weer inspiratie. Je hervindt je creativiteit en voelt opnieuw ruimte om de buitenwereld tegemoet te treden vanuit een vernieuwd perspectief.

Neem contact op

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

2020-12-11T19:39:02+01:00

Titel

Ga naar de bovenkant