Hoe spanning en stress je afsnijden van je levenskracht en vitaliteit

En ja hoor … BOEM PATAT! Het was gebeurd. Houten trap, handen vol, pantoffels zonder anti-slip … in een paar seconden tijd stuiterde ik naar beneden van de bovenste trap naar helemaal beneden. Een hondenkop die me verbaasd aankeek van ‘wat doe jij nou!?’.

De schade viel al bij al nog mee. Maar de les die het leven me gaf bleef nog lang na zinderen.

Nog nooit eerder had ik zo bewust ervaren hoe het voelt wanneer je lichaam bij een gebeurtenis in volle kracht samentrekt, spanning creëert om de val te breken en ‘pijn’ zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Een spanning en verkramping die ook in de dagen na mijn val nog heel lang voelbaar waren.

Deze samentrekking of SPANNING die ons lichaam creëert is een natuurlijke manier om onszelf te beschermen tegen gevaar, bedreiging, confrontaties, gebeurtenissen, … kortom tegen de ervaring van PIJN. Of het nu gaat over het willen vermijden van fysieke pijn of emotionele pijn maakt op zich niet zoveel uit. Het is een overlevingsmechanisme dat in een bedreigende situatie heel normaal is en zijn functie heeft.

Maar wanneer we in ons dagelijks leven heel veel en langere tijd spanning, stress of angst ‘ervaren’ dan wordt deze reactie van ons lichaam een vast patroon en zet spanning zich vast. Meer nog … deze lichamelijke reactie wordt een vaste gewoonte, zelfs zonder dat er een reëel gevaar is (bv. doordat je een associatie maakt met een pijnlijke gebeurtenis uit je verleden, door te yange activiteiten, …). Stress en spanning merken we soms zelfs niet meer op in ons lichaam omdat deze toestand ons ‘nieuwe normaal’ is geworden. We hebben er geen idee meer van hoe het voelt om ontspannen thuis te zijn in een lijf waarin er ruimte is. In plaats daarvan wordt bij spanning de energie omhoog gestuwd richting het hoofd, waardoor je volledig afgesloten raakt van je buik. Zo raken we afgesneden van onze diepste levenskracht en vitaliteit en gaan we een leven leiden vanuit onze ratio.

Wanneer we in uitdagende tijden beseffen dat we dringend onze basisverbinding met het leven moeten herstellen als mens, dan is het belangrijk om eerst terug te keren naar de ervaring van rust, stilte en ontspanning IN ONS LICHAAM. Om spanning los te laten en de levenskracht zijn volle ruimte terug te geven. Want ontspanning is een energie die naar beneden doet bewegen, opnieuw richting onze natuurlijke verbinding met de aarde. Je zinkt terug in je buik en er ontstaat ruimte in je lichaam van waaruit je natuurlijk fundament hersteld wordt én je weer in staat bent om het leven dieper te VOELEN en te ERVAREN.

Hoe?
Ga op je rug liggen op een matje en breng 1 hand op je buik en 1 hand op je hart. Laat je zwaar worden en zinken in de aarde. Gebruik de zwaartekracht om je te laten zinken in de aarde en voel hoe je gedragen wordt door het bewustzijnsveld van de aarde. Ontspan en laat je geest stil worden. Scan je lichaam en voel waar de levensenergie stroomt en waar niet. Zonder oordeel, zonder dat je er iets aan wil veranderen. Laat spanning die je voelt afvloeien in de aarde en voel hoe je tegelijkertijd opgeladen wordt door de aarde energie. Wanneer je klaar bent, verzamel dan deze energie in je buik.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

Nieuwsbrief

Blijf verbonden en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

2020-11-01T15:40:17+01:00

Titel

Ga naar de bovenkant