Je nieren ondersteunen met gemberkompressen

In de Chinese geneeskunde zijn de nieren de opslagplaats van onze aangeboren Qi, de energie die we van onze ouders en voorouders hebben gekregen. Daarnaast slaan ze ook de energie op die we dagelijks via onze voeding binnen krijgen en die we niet meteen opgebruiken. Voor een lang en gezond leven is het heel belangrijk om onze energie batterij gevuld te houden.

In de vijf elementen zijn je nieren (en je blaas) verbonden met het ELEMENT WATER. Water leidt ons terug naar de oorsprong van ons leven, naar de essentie. Het is dus niet verwonderlijk dat net de WINTER, het meest naar binnen gekeerde seizoen, de periode bij uitstek is om EXTRA ZORG te geven aan je nieren. ZO HOUD JE JE ENERGIEPEIL INTACT.

Een van de manieren om iets extra te doen voor je nieren is door af en toe een GEMBERKOMPRES te leggen.

Bereiding

Voor een gemberkompres wordt de verse gemberwortel geraspt. Doe hiervoor zo een 100 gram fijn geraspte gember in een linnen of katoenen (zak)doek en bind deze goed dicht. Doe het zakje vervolgens in een kookpot met een ruime hoeveelheid water en warm het water op tot tegen het kookpunt. Laat dit ongeveer een half uurtje trekken.

Let op!


Zorg ervoor dat het water NIET kookt, want dan verliest de gember zijn kracht omdat je de werkzame bestanddelen stuk maakt!

Toepassing

Plooi een katoenen (hand)doek in drie en dompel deze in het hete gemberwater. Wanneer er iemand is die de kompressen voor je kan leggen dan kan je op je buik gaan liggen eventueel met ondersteuning van je voeten. Laat deze persoon de gemberdoek zo warm als je kan verdragen op de nierzone leggen. Leg hier een handdoek bovenop en bij voorkeur daar bovenop nog een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje. Wanneer je alleen bent leg je eerst de warmwaterkruik (niet te vol), dan een grote badhanddoek en daar komt het hete kompres bovenop. Dan ga je er bovenop liggen. Bij deze toepassing lig je dus op je rug. Leg steeds een deken over je heen zodat de rest van je lichaam niet afkoelt. Bij afkoeling van het kompres, de (hand)doek even opnieuw dompelen. Dit tot 3x herhalen.

Je kan het gemberwater de volgende twee dagen opnieuw gebruiken door het opnieuw zachtjes op te warmen.

Gemberkompressen leggen is enorm relaxerend en kan je het best doen vlak voor het slapengaan. De gember neemt de warmte diep mee in je nieren en helpt je lichaam om afvalstoffen af te voeren en de bloedcirculatie te bevorderen.

Wanneer je nog gemberwater over hebt na de derde dag dan kan je het gebruiken om een hand- of voetbadje te nemen of om een frictie te doen van je hele lichaam. Voor een frictie ga je opnieuw een handdoek dompelen in het hete water en ga je je lichaam ermee opwrijven zodat je bloedcirculatie gestimuleerd wordt.

Daarnaast is het ook heel erg belangrijk om je nierzone altijd goed warm te houden. In de winter is je nierenergie of waterenergie kwetsbaar en vragen deze organen om wat extra aandacht. Dit kan o.a. door het gebruik van een RUG/NIER WARMER (HARAMAKI) of het dragen van een bodysuit. Je kan ook specifieke oefeningen doen uit de do-in om je nier-blaas meridiaan te harmoniseren of te activeren.

Veel succes ermee en laat het ons weten indien je vragen hebt via info@viasophia.be. Wij beantwoorden deze met heel veel plezier.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –