Over flow en het leven weer ‘ervaren’

‘Do not try to hold life to your mind’s agenda.
Let it be a moment by moment discovering.
Accept playfully.
Do not suffocate life with plans.
Let it show you its own mysteries and surprising beauty.
Now your beingness can open and flower, and your mind and heart will transcend fear
and radiate wisdom, light and joy.’

(Mooji)

Terwijl sommige mensen de afgelopen jaren tijdens de lockdowns verlangden naar ‘het oude normaal’, werden velen onder ons in de verstilling en vertraging gewaar van de ratrace waar we elke dag deel van uitmaken en hoe we geleefd worden i.p.v. het leven voluit te leven. We zagen in de lente weer elke knop open gaan, hoorden de vogels fluiten en begonnen het ‘oude normaal’ in vraag te stellen.

Ons zenuwstelsel is overprikkeld en we zitten letterlijk ‘vol’. Vol … niet van het leven zelf, maar van de wereld en de plek die we daarin voor onszelf gecreëerd hebben!

HET VERHAAL VAN DE GROTE ZENMEESTER

“Hij had gehoord over een grote Zenmeester en was er in geslaagd een ontmoeting met de wijze man te hebben. Zodra ze waren gaan zitten vertelde de jonge man alles wat hij tot nu toe had begrepen over Zen. De meester stelde voor om rustig een kopje thee te drinken. Hij deed de traditionele Japanse ceremonie terwijl de man vol genoegen keek hoe hij alles wat hij uit de boeken kende, zag gebeuren. Maar op een gegeven moment was zijn kopje helemaal vol en begon het over te lopen. De Zenmeester bleef gieten. Na enkele minuten kon de jonge man zich niet meer houden en schreeuwde het uit: “STOP! Je ziet toch dat het vol is en er niks meer bij kan?” “Precies!” zei de meester. Net zoals het kopje, is jouw geest vol van je eigen overtuigingen en vooroordelen. Hoe kun je iets leren of ervaren, als je niet eerst jouw kopje leeg maakt?”

Dat maakt dat enkel een dichter of schrijver nog dingen ziet die wij al lang niet meer gezien hebben, verblind door social media en onze zelf gecreëerde problemen. We zitten zo vol met emoties, gedachten, trauma, angst, verwachtingen, overtuigingen, conditioneringen, stress, een teveel aan informatie … .

Hiermee zetten we voortdurend iets tussen ons en het leven zelf!

We verliezen de connectie met de stromende, directe leiding van het leven zelf en creëren vanuit onze persoonlijkheid onze eigen ‘gemaakte’ belevingswereld.

Is het niet tijd om met z’n allen deze misleidende illusie te doorprikken?

Want afgesneden van de Werkelijkheid van leven, vervaagt ook de herinnering aan hoe het voelt om midden in je leven te staan en je leven ‘voluit’ te ‘ervaren’!

Het gevolg is dat de levensenergie stagneert. En het leven wordt complex omdat het haar eenvoud en natuurlijke stroming verliest.

Dit komt omdat we onze natuurlijke verticale verbinding met de hemel (boven) en aarde (onder) verliezen. Dit kleine leven is eindig, maar er is een deel in ons dat blijft verder Leven. En net daar hebben we geen contact meer mee wanneer we verstrikt raken in de wereld.

Maar hoe zou het zijn om het leven weer op een natuurlijke manier door je heen te voelen bewegen? Precies op die manier zoals het Oorspronkelijk bedoeld is?

En wat is hier dan voor nodig?

1. Bewustzijn

In de eerste plaats is er BEWUSTZIJN nodig. Het bewustzijn dat we langzaam in slaap aan het vallen zijn. In ontkenning, in het comfort van onze moderne levensstijl, in boosheid naar de wereld of zelfs in de vlucht van een spiritueel leven. In het besef dat alles zin en betekenis heeft in je leven, schuilt de bereidheid om weer eigen verantwoordelijkheid op te nemen en je open te stellen voor hoe het leven door jou heen wil bewegen. Veel mensen blijven helaas vanuit een onbewuste toestand in hun eigen emotionele en mentale soep ronddrijven waardoor ze de diep verborgen mogelijkheden niet opmerken die levensprocessen in zich dragen.

Want de uiteindelijke vraag is niet ‘wat wil ik van het leven’ maar wel ‘hoe wil het leven door mij heen bewegen’.

Daarnaast moeten we, om het leven werkelijk te kunnen ‘ervaren’ teruggaan naar enkele basisfundamenten van leven:

2. Het creëren van ruimte en aanwezigheid in je lichaam

Het is belangrijk om weer in contact te komen met de wijsheid van je lichaam. Want het leven ‘ervaren’ doe je vanuit de aanwezigheid IN je lijf in het nu-moment. Dit is voor moderne mensen niet zo eenvoudig. We zijn erg vervreemd geraakt van ons lichaam en zien het vaak als een ‘gebruiksinstrument’. Laat staan dat we er echt mee verbonden zijn en van daaruit een aanwezigheid kunnen creëren!

3. Acceptatie en overgave aan het nu-moment

Accepteer datgene wat er is in je leven. In weerstand kan er geen flow zijn. Bovendien heeft alles wat er gebeurt in je leven betekenis, ook al is de zin ervan misschien nog niet helder op dit moment.

4. Stilte in je mind

Wanneer je hoofd stil is en je aanwezig bent in je lichaam kunnen hemel en aarde in jou samenkomen. Dat is het punt van waaruit het leven IN JOU weer op zijn plaats valt.

‘If we listen from the mind of silence, every birdsong and every whispering of the pine branches in the wind will speak to us’
(Thich Nhat Hanh)

Wil je hier graag meer over weten? Verlang je ernaar om weer voluit te leven i.p.v. geleefd te worden? Vanaf 7 maart starten met met de reeks ‘Op weg naar meer flow en vitaliteit in je vrouw-zijn’ – 8 maandagavonden van 19u30 tot 21u – Live online via Zoom

Voor meer info en inschrijvingen klik hier!

Bovenstaande thema’s worden volledig uitgediept en concreet omgezet in stappen zodat ook jij de weg naar flow weer kan vinden!

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. We helpen je met veel plezier verder!

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

Nieuwsbrief

Blijf verbonden en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

2022-02-28T14:39:50+01:00

Titel

Ga naar de bovenkant