Weer heel worden na trauma

Hoe kan je sterker worden van trauma? Kan je hier iets van leren en wat is de betekenis ervan?

Het overkwam een mooie, jonge vrouw die vanochtend de praktijk binnen wandelde nadat ze enkele dagen eerder een van haar vriendinnen had gevonden na een zelfmoordpoging.

Trauma is een reactie op een levensbedreigende situatie. Het brein reageert met automatische reacties die leiden tot lichamelijke respons. Bij alle dieren is deze reactie hetzelfde: je kan vechten, vluchten of bevriezen. Terwijl de vecht/vlucht respons ons voorbereidt op actie, verlamt de bevriesrespons ons. Als de bevriesrespons chronisch wordt en de wakker gemaakte energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen reageren niet gebruikt kan worden, wordt de stress geïnternaliseerd. De opgelopen shock wordt chronisch en speelt een hele belangrijke rol bij allerhande emotionele en lichamelijke klachten die opduiken.

Peter Levine, pyscholoog en medisch biofysicus, stelde vast dat dieren die getraumatiseerd waren en in de bevriesrespons terecht kwamen maar de beproeving wel overleefden, naderhand altijd heftig trillen. Ze schudden het trauma letterlijk uit hun energiesysteem. Ze maken soms ook vreemde bewegingen, zoals rennen terwijl ze liggen, alsof ze hun ontsnapping ‘afmaken’. Hierna komt hun fysiologie weer in haar normale staat, alsof er nooit iets is gebeurd.

Omdat een traumatische gebeurtenis zich dus letterlijk in het lichaam vastzet is het daarom belangrijk om bij een behandeling het lichaam in staat te stellen de geblokkeerde overlevingsenergie los te laten en te kunnen ontladen.

Tegelijkertijd helpen we de cliënt een helende stille ruimte binnen te gaan van waaruit zij zich opnieuw kan her-inneren en weer in contact kan komen met het leven en de essentie van wie zij in wezen is. Wanneer zij zich deze verborgen wijsheid herinnert dan opent er zich iets in haar waardoor ze zich weer verbonden voelt met zichzelf. De energie keert terug naar plaatsen in het lichaam die geblokkeerd of leeg waren, het lichaam heelt zichzelf én ze is in staat een nieuwe laag van bewustzijn binnen te gaan.

Samen met haar kijken we in de daarop volgende sessies welke informatie de gebeurtenis die aan het trauma verbonden is in zich draagt. Want alles wat naar je toekomt in je leven, iedere gebeurtenis (positief of negatief of in dit geval traumatisch negatief) geeft je informatie over een stukje van jezelf in het kader van je levensplan. Doordat het gebeurde een kader krijgt en de informatie om gepoold kan worden naar een nieuwe kwaliteit of een dieper bewustzijn kan het geheel pas helemaal getransformeerd worden.

Diep trauma effent op die manier een pad naar een dieper zelfbewustzijn. Zo komt er een dag dat je kan zeggen dat ondanks -maar vooral ‘dankzij’- deze zware gebeurtenis in je leven je een stukje meer ‘je-Zelf’ geworden bent.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel of wil je meer weten over trauma heling, aarzel dan niet om ons te contacteren.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –

– Recente artikelen –

2020-12-11T16:01:08+01:00

Titel

Ga naar de bovenkant