Zeewier condiment, de eenvoudige en gezonde smaakmaker!

Zeewier condiment, gemaakt van geroosterde pitten, zaden en zeewier, is een heerlijke smaakmaker. Het is heerlijk op groenten, rijst, noedels, in soepen of op een havermout ontbijt en werd in de Japanse keuken al van oudsher gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Daarnaast heeft het condiment tal van gezondheidsvoordelen waardoor het de moeite loont om het bewust toe te voegen aan je dagelijks voedingspatroon.

Zo maak je het

Ingrediënten

* 250 gram pitten en zaden (bv. pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad)
* 1 staafje gedroogde wakame zeewier

Bereiding

  1. Rooster de pitten en zaden apart (per soort) en al roerend in een droge pan op een niet te hoog vuur. Laat de pitten en zaden niet te donker worden, maar wacht tot ze beginnen te ploffen. Pompoenpitjes springen open, bij de sesamzaadjes zal je een deksel op de pan moeten zetten om te vermijden dat ze allemaal weg springen.
  2. Rooster ondertussen het wakame zeewier in de oven op een temperatuur van tussen de 150° en 180° tot je het fijn kan wrijven tussen je vingers.
  3. Doe dan het zeewier en de geroosterde pitten en zaden in kleine porties in een vijzel en vermaal tot een fijn poeder.

Je kan het condiment een viertal weken afgesloten bewaren op een droge plek.

Tip: Zoek een leuke potje met houten deksel om je condiment in te bewaren zodat het elke dag zijn plaats kan krijgen op je tafel.

Gezondheidsvoordelen

Pitten en zaden bevatten tal van gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en oligo elementen. Wat er bovendien gebeurt is dat de olie van de pitten en zaden zich zal vermengen met de mineralen van het zeewier waardoor deze getransporteerd worden naar de juiste plekken in het lichaam en goed opgenomen kunnen worden.

Hoeveelheid per dag

Je gebruikt ongeveer een koffielepeltje zeewier condiment of gomasio per dag en strooit dit over je maaltijd. Afhankelijk van je fysieke conditie kan dit licht aangepast worden.

– Vond je dit een leuk artikel? Deel het! –